Raceala si gripa la copii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Raceala si gripa la copii

Multi copii mici petrec perioada din noiembrie si pana in februarie cu “nasul rosu”. In sezonul rece, perioadele fara infectii sunt mai degraba o exceptie. Exista sute de virusi diferiti care provoaca raceala – sistemul imunitar infantil trebuie sa se confrunte cu toti acestia, rand pe rand, pentru a forma anticorpii potriviti. Trebuie sa mai amintim si faptul ca agentii patogeni se raspandesc deosebit de repede in institutiile de pregatire si invatamant. Atentie! O raceala inofensiva nu trebuie confundata cu o adevarata gripa.

Particularitatile racelii si ale gripei la copii

Cu cat copilul este mai mic, cu atat mai mare este sensibilitatea sa la virusi. Sugarii poseda, imediat dupa nastere, o protectie imunitara datorata anticorpilor materni, dar aceasta scade progresiv, incepand cu cel de-al doilea an de viata. Bebelusii sufera mai cu seama din cauza nasului infundat, ceea ce ingreuneaza suptul. Mai intai, ei trebuie sa invete sa respire pe gura si sa suga alternativ.

Datorita problemelor de primire a hranei, ei pot fi agitati si plangaciosi.

Copiii care merg la cresa ori la gradinita se confrunta permanent cu agenti patogeni de diferite tipuri, insa nu toti se imbolnavesc. Unii copii rezista asaltului multiplelor varietati de tulpini virale, altii au o aparare imunitara mai slaba si se imbolnavesc mai des. Diferentele individuale sunt foarte mari.

Cum recunoastem raceala sau gripa la copii?

Primele simptome apar la 12 pana la 36 de ore, dupa contactul cu agentul patogen. Ca si la adulti, raceala debuteaza frecvent cu stranutat. Secretia nazala este la inceput clara si fluida, mai tarziu devine galben-verzuie si mai consistenta. Simptomele tipice racelii sunt : febra usoara, dureri de cap si articulare, greutati la deglutitie si o tuse seaca. Daca este afectat laringele, apare si raguseala.

Gripa insa, se caracterizeaza prin febra mare si printr-o stare de boala pregnanta. Copilul se culca singur in pat, doarme sau plange mai mult. Daca febra persista mai multa vreme la peste 39 grade C, trebuie anuntat medicul. Daca sistemul imunitar este deja afectat, vom asista la aparitia unor imbolnaviri secundare de bronsita acuta, sinuzita, amigdalita sau congestie pulmonara, precum si o inflamatie a urechii medii.

Un mod de viata sanatos

In caz de raceala sau stare gripala febrila, este foarte util sa se dea copilului sa bea cantitati mai mari de lichid, de ex: sub forma de ceaiuri. Daca inca il alaptati, luati bebelusul la san cat mai des cu putinta!

Multe raceli pot fi evitate prin izolarea copilului in casa, dar acest lucru nu este recomandabil!

Nu siliti copilul cu febra sa stea culcat, pentru ca se va linisti singur daca nu se simte bine. Puteti totusi sa ii indulciti sederea in pat prin lectura unui basm sau printr-o alta activitate linistitoare. Aerul din incapere nu trebuie sa fie uscat. De aceea, este bine sa folositi servete umede pe calorifer, sau un umidificator. Plantele de camera si umidificatoarele amelioreaza climatul din incapere si protejeaza mucoasele. Aerul proaspat, este binefacator pentru caile respiratorii afectate, accelerand vindecarea. Aerisiti cu regularitate camera si iesiti cu copilul la aer, inclusiv in scop profilactic, daca nu este febril.

[ad#articol]

Racelile se pot evita in felul urmator: tineti calde urechile si gatul copilului, cu ajutorul caciulitei si fularului. Iarna trebuie sa poarte papucei de casa caldurosi, deoarece frigul la picioare determina o diminuare a vascularizarii cailor respiratorii, astfel incat copilul poate sa raceasca mult mai usor.

Terapia nutritionala

Alimentele bogate in vitamine, mai ales in vitamina C, intaresc imunitatea organismului. Copiii bolnavi trebuie sa consume foarte multe fructe si legume, sau lw puteti oferi sucuri preparate din fucte, Aveti grija ca micutul sa primeasca suficient zinc (10mg/zi, la un copil de 5 ani). Fulgii de ovaz contin mult zinc.

Plante vindecatoare cu efect demonstrat

Pentru guturai: Sirop sau ceai de marar, cu efect de favorizare a expectoratiei, foarte bine tolerat de copii. S-a demonstrat ca uleiul eteric pe care il contine are actiune germicida.

Inflamatia gatului: S-a demonstrat ca florile de musetel au efect aintiinflamator si decongestionant. Aroma de musetel este agreata de copii. Se poate cumpara si sub forma de picaturi, alifii si adaosuri pentru baie.

Tusea: Nalba mare, sub forma de sirop, este foarte eficienta in tratarea iritatiei mucoasei.

Laptele cucului si cimbrisorul, in combinatie, sub forma de picaturi, stimuleaza expectoratia, fiind in acelasi timp decongestionante si germicide.

Frunzele de iedera, sub forma de tablete, supozitoare, picaturi sau suc, detin si ele o eficienta dovedita de diverse studii in tratamentul racelii la copii.

Datorita proprietatilor sale antimicrobiene si protectoare ale mucoasei, extractul din radacinile de Pelargonia (Umckaloabo) are efect benefic in tratarea inflamatiilor cailor respiratorii, de genul bronsitei.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.