Chisturile ovariene

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Chisturile ovariene

 

Chisturile ovariene sunt saculete cu lichid care se dezvolta pe unul sau ambele ovare. Multe femei au chisturi ovariene, dar acestea sunt aproape intotdeauna benigne.

Chisturile ovariene pot fi impartite in doua mari categorii.

In prima categorie, chisturile ovariene functionale sunt mici ( mai corect spus,foliculi) si apar in timpul ciclului lunar. De obicei nu provoaca probleme,dar pot aparea in grup, la ambele ovare. Rareori depasesc 3-4 cm in diamentru si de obicei revin brusc la dimensiunea normala. De obicei sunt depistate in timpul ecografiilor de rutina.

A doua categorie este reprezentata de adevaratele chisturi ovariene, dintre care cele dermoide sunt cele mai comune.Acestea apar de obicei la femei care au in jur de 30 de ani. Chisturile dermoide pot aparea uneori la ambele ovare.De obicei nu provoaca probleme, atata timp cat nu produc rasucirea ovarului sau nu se sparg. Chisturile ovariene dermoide contin celule imature care pot evolua in diferite tipuri de tesut si nu este ceva neobisnuit ca ele sa contina oase, dinti sau par. Exista si alte tipuri de chisturi ovariene benigne, mai putin raspandite.

Simptome chisturi ovariene

  • Durere in timpul actului sexual;
  • Menstruatii dureroase si abundente;
  • Daca un chist se rasuceste sau se rupe, poate provoca dureri abdominale grave, greata si febra;
  • Probleme urinare din cauza presiunii exercitate pe vezica.

Deoarece sunt mici, chisturile ovariene nu produc multe probleme si nu ne ameninta sanatatea.Chisturile functionale dispar fara un tratament specific pentru chisturi, fara sa va di dat seama ca le-ati avut vreodata. Pe masura ce se maresc, ele va pot cauza durere si disconfort si de asemenea, va pot afecta ciclul menstrual.

[ad#articol]

Durerea cauzata de un ovar rasucit necesita o interventie chirurgicala de urgenta, asadar trebuie sa urmati sfaturile medicale si sa consultati medicul dvs ginecolog cat mai curand posibil, daca aveti vreunul dintre simptomele mentionate mai sus.

Tratament chisturi

  • Medicul va va consulta atat extern cat si intern, pentru a evalua marimea chistului. In functie de rezultatele acestor investigatii si de varsta dumneavoastra, medicul v-a putea recomanda analize suplimentare.
  • Cel mai probabil aceste analize vor include si o ecografie cu ultrasunete a ovarelor, analize de sange si un examen RMN.
  • Interventia laparoscopica poate ajuta la diagnosticarea tipului chistului si, la femeile mai tinere, chistul poate fi indepartat daca este benign.
  • La femeile mai in varsta, in cazul in care chistul este prea mare pentru a fi indepartat printr-o operatie laparoscopica, sau daca medicul suspecteaza ca acesta ar putea fi malign, se va face o interventie chirurgicala abdominala. In timpul operatiei sunt examinate si verificate ambele ovare. Daca medicul confirma ca este vorba de un chist malign, ambele ovare si uterul vor fi extirpate.

Sindromul ovarelor polichistic

In ovarele polichistice se formeaza mai multe “chisturi” benigne care sunt de fapt niste foliculi. Aproximativ 15-20% dintre femei sufera de acest sindrom, care poate fi insotit si de alte simptome, cum ar fi tendinta spre obezitate, pilozitate corporala excesiva si acnee. Ovarele produc o cantitate mare de hormoni masculini. Este una dintre bolile care  pot cauza probleme de fertilitate si femeile afectate pot avea menstruatii neregulate.

Cauze

Cauza exacta nu este cunoscuta, dar exista din ce in ce mai multe probe care arata ca etapele bolii se datoreaza rezistentei de insulina, ceea ce conduce la un nivel ridicat al acesteia in sange. Acest lucru stimuleaza ovarele, deregland ciclul menstrual normal.

Ce sfaturi medicale puteti primi?

De multe ori, medicul descopera ca suferi de acest sindrom din cauza uneia dintre tulburarile mentionate mai sus. Medicul va va face un consult intern si va va programa o radigrafie cu ultrasunete a ovarelor si analize de sange pentru a confirma diagnosticul. V-ar putea prescrie pastile anticonceptionale pentru reglarea ciclului menstrual si pentru combaterea hormonilor masculini in exces. Anticonceptionalele orale combinate pot remedia multe dintre aceste simptome, in special problema acneei.Daca vreti sa ramaneti insarcinata dar nu reusiti, s-ar putea sa aveti nevoie de un tratament de fertilitate.

Ce pot face?

Pentru buna ta sanatate spune-i medicului tau ginecolog ce simptome ai, pentru a putea sa inteleaga care este rolul medicamentelor pe care vi le recomanda.

Care sunt rezultatele?

Rezultatul depinde de gravitatea bolii. Tratamentele existente in acest moment reusesc sa tina sub control majoritatea simptomelor.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.