Afectiuni ORL

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Afectiuni ORL

Respiratia este fundamentul existentei noastre: viata noastra incepe cu prima inspiratie si se incheie cu ultima expiratie. Prin respiratie, organismul primeste oxigen si elimina bioxidul de carbon in mediul inconjurator. O multime de agenti patogeni incearca sa patrunda prin aceste cai, pentru a se multiplica in interiorul organismului. Din aceste motive, sistemul imunitar este extrem de solicitat in aceasta zona.

Cum functioneaza caile respiratorii, nasul si urechile (ORL)?

Caile respiratorii

Nasul, narile, faringele, laringele, traheea, bronhiile si plamanii alcatuiesc caile respiratorii. Unele din aceste elemente sunt captusite la interior de o mucoasa acoperita de fire fine de par. Astfel, aerul care trece prin caile respiratorii este umezit, incalzit si curatat. Acest lucru se intampla mai ales in cazul respiratiei pe nas, foarte rar in cazul respiratiei pe gura.

Firele fine de par de la nivelul mucoasei nazale au rolul de a orienta spre exterior corpii straini din caile respiratorii, cum ar fi particulele de praf sau mucozitatile; din acet motiv este important sa respiram pe nas.

Aerul inspirat trece prin trahee si bronhii si ajunge in cei doi plamani. Unitatea de baza a plamanului este alveola, la nivelul careia au loc schimburile gazoase: bioxidul de carbon este eliminat de eritrocite in aerul respirat.

Pentru aceasta, fluxul sanguin iriga alveolele printr-o retea de vase fne de sange, capilarele sanguine. Eritrocitele din sange cedeaza bioxidul de carbon, preluand in schimb oxigenul de aerul respirat.

Oxigenul este transportat pe cale sanguina catre fiecare celula din organism. La acest nivel, prin arderile celulare, se formeaza bioxid de carbon.

Ochii si urechile

Ochii si urechile sunt organe de simt, care sunt, de asemenea captusite de mucoase. Ochii si urechile sunt legate de nazo-faringe  prin mici canale naturale, canale lacrimare si trompele lui Eustachiu.

Ochiul receptioneaza imaginile din mediul inconjurator sub forma de raze luminoase, care sunt transmise prin cornee, cristalin, corp vitros si umoare apoasa la nivelul retinei, unde celule receptoare specializate transforma razele luminoase in impulsuri electrice.

Aceste impulsuri sunt transmise prin nervul optic la creier, unde impulsurile sunt retransformate in imagini.

In ureche, semnalele acustice sunt percepute ca oscilatii la nivelul unor receptori specializati si sunt transmise in aria acustica din creier.

Urechea nu raspunde doar la receptarea sunetelor: simtul echilibrului isi are sediul in urechea interna, unde se afla un lichid. In functie de pozitia capului, prin miscarea acestuia sunt stimulate celulele receptoare sensibile care transmit impulsul catre creier.

Afectiuni ale ochilor si urechilor

Ochii

Majoritatea afectiunilor oculare sunt legate de limitarea procesului de vedere si sunt fenomene tipice, care se accentueaza cu varsta.

Pe langa miopie si  hipermetropie, in categoria acestor afectiuni se mai numara si cataracta, galaucomul, dezlipirea de retina si degenerescenta maculara.

Indiferent de varsta, infectiile oculare afecteaza doar partea exterioara a ochiului, pleoapele si tesutul conjunctiv.

Conjunctivita este unul din semnele frecvente ale suprasolicitarii oculare sau poate indica ori insoti declansarea unei infectii gripale.

[ad#articol]

Urechile

La copiii mici, raceala se complica de multe ori cu o otita medie, care trebuie tratata corespunzator.

Adultii sunt mai predispusi la afectiuni degerative sau cronice. O problema suparatoare si tot mai frecventa cauzata de stresul cotidian, sunt zgomotele otice sau tinitusul.

Urechile sunt ultima componenta a ORL-ului, vom detalia in articolele noastre fiecare afectiune in parte, va asteptam cu sugestii si comentarii.

Afectiuni ORL

Cu fiecare respiratie, aerul vine in contact cu mucoasa nazala si cea a cailor repiratorii pana la alveole. Aerul poate contine agenti patogeni virali, care se cantoneze si  se inmulteasca la nivelul celulelor mucoasei.

In majoritatea cazurilor, infectia se limiteaza la caile respiratorii superioare, dar exista si situatii in care se poate extinde spre alte regiuni: raceala porneste de la nas, apoi este afectat gatul, urmat de o tuse seaca si, in cele din urma, de o tuse productiva.

Astmul 

Amigdalita

Boala Meniere

Conjunctivita

Cataracta

Dopurile de ceara

Faringita

Glaucomul acut

Glaucomul cronic

Laringita

Otita medie

Pneumonia

Paradontoza

Polipii

Raceala si gripa

Rinita alergica

Sforaitul

Sinuzita

Tinitus

Teste de vedere

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.